علاقهی کودکان به اسباب بازی همیشگی است. بچهها دوست دارند که ساعتهای زیادی را با عروسکها و اسباب بازیها متنوع خود سپری کنند. بیشتر اوقات هم اصرار میکنند که اسباب بازیهای جدید و بیشتری برایشان بخرید. اما اگر دوباره قصد خرید اسباب بازی برای بچههای خود را دارید، بهتر است کمی فکر کنید! زیرا رابطه تعداد اسباب بازی با هوش کودکان و خلاقیت آنها رابطهای دو طرفه است و میتواند گاهی مخرب باشد.
برای خرید اسباب بازیهای تازه به شما به عنوان والدین آنها توصیه میکنیم پیش از هرکاری این سوال مهم را از خود بپرسید:
- آیا بچههای من در حال حاضر بیش از حد نیازشان اسباب بازی ندارند؟
آنچه والدین باید بدانند این است که اسباب بازیهای بیش از حد باعث افزایش خلاقیت و هوش بالا در کودکان نمیشوند. به گفته کارشناسان رفتار کودک، بسیاری از اسباب بازیها حواس بچهها را پرت میکنند و تمرکز آنها را کاهش میدهند. بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که بازی با تعداد زیادی اسباب بازی میتواند بر سطح تمرکز بچهها تأثیر بگذارد و حتی خلاقیت، مهارتهای زندگی، تعاملات اجتماعی، تخیل، سلامت روان و روحیه تیمی آنها را مختل کند. شاید در حال حاضر سوال دیگری ذهن شما مختل کند.
- آیا دیگر باید هیچ اسباب بازیای برای فرزندانم نخرم؟
- آنها را به بازی کردن با اسباب بازیهای زیاد محدود کنم؟
برای پاسخ به این سوالها و همچنین دیگر نکات مربوط به ارتباط تعدد اسباب بازیها با هوش و رشد مهارتهای دیگر ادامهی مقاله را مطالعه کنید.
هوش کودکان با تعداد اسباب بازی چه ارتباطی دارد؟
وقتی تعداد اسباب بازی بیش از حد باشد رشد ذهنی و حرکتی کودک دچار اختلال میشود. در حالی که تعداد کمتری از اسباب بازیها می توانند به نفع او باشند. محققان زیادی به این نتیجه رسیدند که اسباب بازیهای زیاد میزان رشد خلاقیت و هوش کودک را دچار اختلال میکند. این نگرانی در حدی بود که در برخی از کشورها دستور کاهش تعداد اسباب بازی به مهدکودکها ابلاغ شد. به این دلیل که در آن فضا کودکان در معرض اسباب بازیهای متنوع و زیادی قرار میگیرند. بنابراین از این اتفاق تاثیر منفی گرفته و از والدین خود درخواست خرید بیشتر اسباب بازی میکنند.
چه تعداد اسباب بازی برای کودک “زیاد” محسوب میشود؟
در دنیای امروز، کودکان یک یا دو اسباب بازی ندارند. آنها اسباب بازیهای زیادی را در اتاق خود دارند که این مسئله میتواند مشکلزا باشد. والدین گاهی مسئول این مشکل یعنی تعداد بالای اسباب بازی هستند. در اختیار قرار دادن بیش از حد اسباب بازی به کودک کمک چندانی به او نمیکند و تقاضای او را بیشتر میکند. طبق برخی از راهکارهای محافظه کارانه، به هیچ وجه نباید به کودکان بیش از حد نیازشان اسباب بازی داد. طبق مطالعه محققان دانشگاه تولدو، اوهایو در ایالات متحده، بازی با تعداد زیادی از اسباب بازیها خلاقیت کودکان را کاهش می دهد ، در حالی که بازی کردن با تعداد کمتر اسباب بازی می تواند به پیشرفت کلی آنها کمک کند.
شما می توانید چند اسباب بازی انتخابی به کودک خود بدهید که به عنوان کمکی برای نیازهای مختلف رشد او عمل کند. اسباب بازیهایی مانند: پازل، اسباب بازیهای مربوط به موسیقی، لگوها، خانهبازی، مجموعههای هنری و … که مهارتهای حل مسائل، شناختی، فعالیتهای بدنی را افزایش دهد و هوش و خلاقیت آنها را به چالش بکشد.
چرا والدین نباید تعداد زیادی اسباب بازی در اختیار کودکان قرار دهند؟
به عنوان یک پدر و مادر، باید بدانید که تعداد بالای اسباب بازیها میتواند به کودک آسیب برسانند. پیشتر اشاره کردیم که رابطه تعداد اسباب بازی با هوش کودکان و میزان خلاقیت آنها را نباید فراموش کرد. برخلاف تصوری که وجود دارد مبنی بر اینکه باید به خواستههای کودکان احترام بگذاریم و امکانات مناسب را در اختیارشان قرار دهیم. مورد خرید اسباب بازی با تعداد زیاد تاثیری عکس بر روی برآورده کردن نیازهای بچهها دارد. در اینجا چند دلیل وجود دارد که چرا نباید به بچه کوچک خود اسباب بازیهای زیادی بدهید.
دلایلی که نشان میدهند تعداد بیش از حد اسباب بازی میتواند برای بچهها مخرب باشد:
- خرید تعداد زیاد اسباب بازیها میتوانند اعتیادآور باشند. ممکن است وقتی کودک شما بزرگ شود ریشه سایر اعتیادها او این مسئله باشد.
- اگر به خواسته کودک خود برای تعداد زیادی اسباب بازی تن دهید، او اینکار را وظیفهی شما میداند و مرتباً چیزهایی را درخواست میکند.
- اگر کودک شما بیش از حد اسباب بازی دارد، این احتمال وجود دارد که قدر آنها را نداند و ارزش داراییهای خود را متوجه نشود.
- اگر بچه بیش از حد اسباب بازی داشته باشد، از بازی با یک اسباب بازی به بازی با دیگری میرود. این اتفاق ممکن است توجه و تمرکز او را کاهش دهد. بازی با تعداد زیادی از اسباب بازیها نیز میتواند باعث افزایش حواس پرتی کودک شود.
- تهیه تعداد زیاد اسباب بازی برای کودکان میتواند مهارتهای خلاقیت، تخیل و هوشی آنها را از بین ببرد.
- بازی با اسباب بازیهای زیاد نیز میتواند باعث خستگی مکرر در کودکان شود. بازی طولانی مدت با یک اسباب بازی میتواند کودک را آزرده خاطر کند. کودک ممکن است به دنبال چیزهای جدیدی برای رفع خستگی و حتی هر نوع استرس باشد. بیحوصلگی به راحتی در کودک اتفاق میافتد. اسباب بازیها برای مقابله با بیحوصلگی و استرس ممکن است به یک اعتیاد تبدیل شوند.
- کودکانی که اسباب بازی کمتری دارند در بزرگسالی از قابلیتهای اجتماعی بهتری برخوردار هستند زیرا زمان بیشتری برای مکالمه و برقراری ارتباط با دوستان و خانواده دارند.
- بچههایی که اسباب بازی کمتری دارند از همه چیز بهتر مراقبت میکنند زیرا تعداد کمتری از آنها در اختیار دارند و بنابراین به ارزش آن اسباب بازیها پی میبرند.
- کودکانی که اسباب بازی کمتری دارند علاقه بیشتری به خواندن، نوشتن، هنر و سایر فعالیتهای سازنده دارند. این فعالیتها به آنها کمک میکند تا اتفاقات زیبا، احساسات انسانی، تعاملات، گفتگوها و سایر مهارتهای مفید زندگی را ارزیابی کنند.
- کودکانی که اسباب بازی کمتری دارند زمان بیشتری را در فضای باز میگذرانند. آنها به فعالیتهای بدنی میپردازند که برای رشد ذهنی و جسمی سالم آنها حیاتی است.
سخن پایانی …
اگرچه همواره توصیه میشود باید بهترین شرایط و امکانات را برای بچهها فراهم کنیم اما این به معنای برآورده کردن تمام خواستههای آن ها نیست. کودکان علاقهی زیادی به داشتن عروسک و اسباب بازیهای فراوان دارند. خرید بیش از حد آنها میتواند بر هوش و رشد مهارتهای اساسی زندگی تاثیر منفی بگذارد. تلاش کنید که در خرید و تهیه اسباب بازی برای بچهها کنترل لازم را داشته باشید و به تعدادی که نیاز دارند آنها را در اختیارشان بگذارید.