تاریخچه اسباب بازی ها در ایران و جهان

تاریخچه اسباب بازی های ایران و جهان

اسباب بازی‌ها معمولاً برای نوزاد یا کودک و نوجوانان طراحی می‌شوند و ابزاری است که در بازی می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. اسباب بازی‌ها، وسایل بازی و عروسک‌ها از گذشته‌ی دور و از فرهنگ‌های بسیار متنوع باقی مانده‌اند و به تدریج پیشرفت کردند. کلمه “اسباب بازی” به قرن شانزدهم برمی‌گردد. مفهوم این کلمه و وسایل مربوط به آن از آن زمان در میان انسان‌ها رایج شد. در آن دوران مردم بیشتر با اشیاء توزیعی مانند دکمه‌ها و سگک‌ها و سنگ‌های مختلف بازی می‌کردند. بسیاری از اسباب بازی‌هایی که امروزه آن‌ها را می‌شناسیم، به احتمال زیاد از آن زمان ایده گرفته‌اند و به وجود آمده‌اند. برای اطلاعات بیشتر به سراغ تاریخچه اسباب بازی ها در ایران و جهان می‌‌رویم تا بیشتر از نحوه‌ی اختراع آن‌ها در طی این سال‌ها بدانیم.

تاریخچه‌ی اسباب بازی در جهان

فرض بر این است که توپ، بادبادک و یو یو قدیمی‌ترین اشیایی هستند که به طور خاص به عنوان اسباب بازی طراحی شده‌اند. اسباب بازی‌ها از ساده‌ترین تا پیچیده‌ترین چیزها با هم تفاوت دارند. از چوبی که کودک انتخاب کرده و تصور می‌کند اسب چوبی است تا دستگاه‌های پیچیده و بازی‌های رایانه‌ای. مهارت‌هایی که کودکان نیاز دارند از جمله تقویت قوه‌ی تخیل، خلاقیت، چابکی ذهنی و فیزیکی از بازی با این ابزار به‌دست می‌آید. بنابراین چنین مزایای مهمی باعث شد که سرمایه‌داران به این صنعت در طول تاریخ به چشم جدی‌تری نگاه کنند و در به تکامل رسیدن آن بکوشند.

 

خرید انواع اسباب بازی دخترانه از هایپرباکس

 

۱. اسباب بازی های اولیه

قبل از قرن بیستم بچه‌ها اسباب بازی کمی در اختیار داشتند و هیچ تنوعی برای آن‌ها وجود نداشت. بعلاوه، کودکان وقت زیادی برای بازی کردن هم نداشتند. فقط اقلیت به مدرسه می‌رفتند و انتظار می‌رفت كه بیشتر كودكان به والدین خود در انجام كارهای ساده در خانه یا مزارع كمك كنند. اما در همان دوران ،کودکان مصری بازی‌های مشابه بازی‌های امروزی کودکان را انجام می‌دادند. آن‌ها همچنین با اسباب بازی‌هایی مانند عروسک، سرباز چوبی، حیوانات چوبی، توپ، سنگ مرمر، تاپ های چرخشی و … بازی می‌کردند.

در یونان باستان هنگامی که پسران در مدرسه نبودند و دختران کار نمی‌کردند، با اسباب بازی‌هایی مانند فرفره، عروسک، اسب چوبی با چرخ و حلقه‌ها بازی می‌کردند. کودکان رومی نیز به عروسک‌ها و حلقه‌های چوبی یا سفالی علاقه داشتند. آن‌ها بازی‌های توپی و بازی‌های رومیزی هم انجام می‌دادند. به همین ترتیب اسباب بازی‌ها در طول قرن‌ها و کشورهای مختلف شروع به تغییر کردند.

اسباب بازی های مدرن

در تاریخچه اسباب بازی ها آمده است که انقلاب صنعتی اجازه تولید بیشتر آن را داد و به تدریج باعث شد این کالای جذاب ارزان شود. فردی به نام جان اسپیلزبری در واقع اولین کسی بود که پازل تکه‌ای را در سال ۱۷۶۷ ساخت. او قصد داشت جغرافیا را با برش دادن نقشه‌ها به قطعات کوچک به کودکان آموزش دهد. پس از مدتی، از این کار طوری استقبال شد که مردم کم‌کم برای سرگرمی شروع به ساخت پازل کردند. به تدریج در قرن نوزدهم دختران طبقه متوسط ​​با عروسک‌های چوبی یا چینی بازی می‌کردند و همچنین خانه‌های عروسکی و طناب پرشی داشتند. پسران با اسباب بازی‌هایی مانند سنگ مرمر، اسباب بازی سرباز، قایق‌های دست‌ساز و قطار اسباب بازی سرگرم می‌شدند. با این حال متاسفانه کودکان فقیر اسباب بازی کمی در اختیار داشتند و اغلب مجبور بودند خودشان برای یکدیگر اسباب سرگرمی بسازند.

قرن بیستم

در ادامه بسیاری از اسباب بازی‌های جدید در قرن 20 اختراع شدند که قرن مهمی برای این صنعت به حساب می‌آید. از دیگر اسباب بازی های محبوب در اوایل قرن بیستم ماشین‌های آهنی و مجموعه قطارها بود. این ماشین‌ها تحولی عظیم در صنعت اسباب بازی به وجود آوردند. اسباب بازی‌های نرم نیز در اوایل قرن بیستم از جمله خرس‌های عروسکی رایج شد.

 

لگوها از مهم ترین اسباب بازی هایی بودند که این صنعت را دگرگون کردند.

 

اتفاقی که در طول جنگ جهانی دوم افتاد و در تاریخچه اسباب بازی ها نوشته شد این بود که به دلیل بحران جنگ بیشتر کارخانه‌های تولید اسباب بازی به تولید ابزار جنگ تحویل داده شد. با این حال در اواخر قرن ۲۰ با ورود طبقه‌ی اجتماعی مرفه به جوامع، اسباب بازی‌های پلاستیکی و فلزی بسیار ارزان‌تر و رایج‌تر شدند و اکثر کودکان توانستند به آن‌ها دسترسی داشته باشند. اما مهم‌ترین اتفاق در دهه ۱۹۵۰ ساخت و تولید لگو بود که به یکی اسباب بازی محبوب کودکان تبدیل شد. عروسک آقای سیب‌زمینی که به شکل انسان بود و اسکیت بورد نیز در سال ۱۹۵۸ به دنیای بازی‌ها معرفی شد.

یکی از جنجالی‌ترین عروسک‌هایی که طرفداران و مخالفان بسیاری در طی این سال‌ها داشته عروسک‌های باربی هستند که در سال ۱۹۵۹ اختراع و صنعت ساخت عروسک را دگرگون کردند. پس از آن با ورود اکشن من در ۱۹۶۶ در بازار بریتانیا و فروش بالای آن‌ها استقبال از تنوع در ساخت آن‌ها قوت گرفت. در پایان قرن بیستم با ورود کامپیوتر به بعضی از خانه‌ها، بازی های رایانه‌ای بسیار محبوب شدند و بچه‌ها به دنبال بازی با دستگاهای بازی مانند آتاری، میکرو، پلی استیشن و رایانه رفتند.

 

خرید انواع اسباب بازی پسرانه از هایپرباکس

 

تاریخچه اسباب بازی در ایران

اسباب بازی در ایران مانند دیگر کشورهای جهان به عنوان وسیله‌ای برای سرگرم شدن بچه‌ها شناخته شده است. از اولین اسباب بازی هایی که سرزمین‌های شرقی برای تفریح استفاده می‌شد می‌توان به بادبادک اشاره کرد. تاریخچه‌ی بادبادک‌های کاغذی که با نخ و تکه‌ای چوب ساخته می‌شدند به حدود سه‌هزار سال پیش برمی‌گردند. همچنین کاوش‌گران و باستان‌شناسان شوش، گیلان و کاشان مجسمه‌های کوچک با طرح انسان و حیوانات را یافتند از سفال و چوب ساخته می‌شدند.

البته برخی از تحلیل‌گران دوره‌های اسلامی ابزاری مانند دُهُل، گردانه‌های کوچک، اسب چوبی و بوق‌های مختلف را جزئی از اسباب بازی‌های کودکان در آن دوران می‌دانستند. با گذشت زمان بازیچه‌هایی مانند جغجغه، فرفره، الک و دولک، عروسک‌های پارچه‌ای و چوبی به مهم‌ترین وسایل سرگرمی بچه‌ها تبدیل شدند. با توجه به جهانی شدن صنعت اسباب بازی و تجارت آن‌ها به کشورهای دیگر، ایران نیز به خرید انواع عروسک و وسایل بازی روی آورد و تلاش کرد در کنار واردات اسباب بازی‌های متنوع، ساخت و تولید مشابه آن‌ها و یا اسباب بازی‌هایی با رویکرد فرهنگ ایرانی را آغاز کردند.

0
دیدگاه‌های نوشته

*
*

بازگشت به بالا